Κυριακή 29 Απριλίου 2012

1η Μάη 2012













Συναδέλφισσες – οι, 
Η 1η Μάη 2012 μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μια σφοδρή επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά μας δικαιώματα. Η οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται ότι αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή κάθε ιστορικής κατάκτησης του εργατικού κινήματος.
Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, είναι αντιμέτωποι με αντεργατικές πολιτικές, που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα. Το οκτάωρο, που αποτέλεσε το αίτημα του εργατικού ξεσηκωμού του Σικάγου, σήμερα αμφισβητείται και σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταργηθεί.
Η εφαρμογή των μνημονίων, και η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων οδήγησε σε δραματική αλλαγή του εργασιακού και κοινωνικού τοπίου, ακυρώνοντας το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρέπεια. Ισοπέδωσε τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας και της κοινωνικής πρόνοιας, καταστρέφοντας παράλληλα κάθε παραγωγικό και κοινωνικό ιστό. Με πρόσχημα τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, μας οδήγησαν σε κοινωνική χρεοκοπία με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. 
Με την πολιτική των μνημονίων υλοποιήθηκαν, σε βάρος μας μέτρα όπως:
  • Η κατάργηση των επιδομάτων και η μείωση του 13ου και 14ου μισθού.
  • Η αύξηση των κρατήσεων, των έκτακτων εισφορών και της άμεσης φορολόγησης του εισοδήματος μας.
  • Η εφαρμογή του νέου βαθμολόγιου-μισθολογίου που μειώνει δραματικά τους μισθούς μας και συνδέει την αξιολόγηση με την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
  • Η εργασιακή «εφεδρεία» και οι απολύσεις, σε όλο τον δημόσιο τομέα με την κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων.
  • Η συνεχής επαχθής φορολόγηση των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας μας δια της επιβολής "χαρατσιών ΔΕΗ", ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, αύξησης φορολογικών συντελεστών κλπ.
  • Η μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Η πλήρης απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, με σκοπό τη δήθεν μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγική οικονομία με μισθούς των 300-400 ευρώ.
και προγραμματίζονται . . . 
Το  ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (ενεργειακές πηγές), της δημόσιας περιουσίας (π. αεροδρόμιο Ελληνικού), οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων (σε εξευτελιστικές χρηματιστηριακές τιμές), καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των ΟΤΑ, όπως η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ και ΣΔΙΤ χωρίς τους ΟΤΑ).
Πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρους εξόντωσης των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας και διάλυσης της οικονομίας, που δεν αφορά στη σωτηρία της χώρας και του λαού της αλλά στη διασφάλιση των δανειστών, και του τραπεζιτικού (και μη) κεφαλαίου.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,
Στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών χρειάζεται να οργανώσουμε τον αγώνα μας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.
Βασικό αίτημα μας είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της δανειακής σύμβασης, η υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με την αμφισβήτηση του χρέους και των δεσμών που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η τρόικα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα.

Την Τρίτη 1 Μαΐου 2012, με συνείδηση της ευθύνης μας για το παρόν και το μέλλον,
Απεργούμε και διεκδικούμε διαφορετική πολιτική που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. 
Με αλληλεγγύη και ένταση των συνδικαλιστικών αγώνων, μπορούμε να δώσουμε τέλος στο σημερινό εφιάλτη,  και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου